Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

GiisáǨei’ss

GiisáǨei’ss (tidl. Samefestivalen) har eksistert i sin nåværende form siden 2018, men har røtter tilbake til 2013 og arrangement knyttet til Samenes nasjonaldag. Festivalen vokste seg ut av et ønske om å synliggjøre det samiske i Sør-Varanger utenom 6. februar, og festivalen ble lagt i tilknytning til Finnmarksløpet i uke 11.

Festivalen er organisert som et samarbeid mellom alle relevante organisasjoner og institusjoner i kommunen. Festivalen tar form som et «spleiselag» mellom de partene som bidrar hvert enkelt år. Festivalen sentreres rundt uke 11, men er ikke fastlåst til dette tidsrommet. Formålet med festivalen er å løfte frem det samiske i kommunen og bidra til synliggjøring og kunnskapsspredning ut fra de behov og ønsker samene i kommunen har.

Innholdet i festivalen kan variere fra år til år, avhengig av hvilke bidragsytere som deltar, men et viktig element er lavterskelprinsippet: Det skal være lett for organisasjoner å bidra og det skal være enkelt for publikum å delta.

Arrangører som ønsker å bidra inn i festivalen bes ta kontakt med sekretær for arbeidsgruppa, Gunnhild J. Brimheim på gubr@svk.no