se vedlegg "Råd og retningslinjer til Barnehagepersonell og helsepersonell som gir råd og veiledning i forhold til håndtering av smittsomme sykdommer i barnehager"

se også Brosjyre - Vaner som forebygger influensa

 

Her følger en kort oppsummering mht. svineinfluensa som det er fint om ansatte i skoler og barnehager gjør seg kjent med. For oppdaterte råd er det viktig at ledere i skoler og barenhage gjør seg kjent med nettstedet www.pandemi.no hvor oppdatert informasjon, råd og veiledninger til enhver tid er å finne. Kommuneoverlegen vil kun sende ut informasjon i den grad det er særskilte lokale forhold som tilsier det. For råd og veiledning lokalt her i kommunen kan kommunoeverlegen eller helsestasjon kontaktes på felles telefonnummer 78 97 76 70.
Vi har i Sør-Varanger fortsatt en meget liten forekomst av influensasyke som følge av det nye influensaviruset Influensa A(H1N1) "svineinfluensa".
Som dere sikkert har fått med dere er det et utbrudd av sykdommen på GSV men dette håndteres lokalt av helsetjenesten der som også oppdaterer kommuneoverlegen jevnlig på situasjonen.
De som blir syke på GSV isoleres i leiren til de er firske og utgjør ingen stor smitterisiko for den øvrige befolkning i Sør-Varanger.
 
I løpet av ukene som kommer vil vi i likheten med resten av landet få et økende antall influensasyke som følge av dette viruset og vi forventer en topp i september.
I løpet av denne første bølgen med svineinfluensa er det forventet at inntil 25 % av befolkningen kan bli syke men dette vil variere fra sted til sted også internt i kommunen.
Målet med de tiltak som nå gjennomføres landet over inkludert vaksinering når det blir aktuelt er å hindre at mange blir syke samtidig og aå langt mulig begrense smitterisiko for de som er i særskilte risikogrupper for å bli hardere rammet av sykdommen.
For de aller aller fleste av oss er sykdommen uproblematisk. Vi må forvente 2-3 dager med feber og influensasymptomer for deretter å friskne til igjen i løpet av en uke.
 
De viktigste rådene kan oppsummeres gjennom de 3H-regelen
 
Hold deg hjemme når du er syk. Smittsom er du i 7 dager fra oppstart av sykdommen
Håndhygiene
Hostehygiene
 
for praktisk veiledning i hånd og hostehygiene se vedlagte brosjyre
 
Symptomer på Svineinfluensa:
 
  • Feber over 38   
  • Hoste
  • Sår hals
  • Muskel og/eller leddsmerter
  • Hodepine
  • Rennende nese
  • Oppkast/diare
VIKTIG! Dersom en ikke har feber over 38 er svineinfluensa lite sannsynlig
 
 
 
Særskilte risikogrupper:
 
Noen grupper kan være mer mottakelig for svineinfluensa enn andre. Dette gjelder særlig de som allerede har sykdom som kan svekke infeksjonsforsvaret dette gjelder særlig:
 
  • Barn og voksne med alvorlig lungesykdom (eks. astma, KOLS)
  • Barn og voksne med alvorlige hjertesykdommer
  • Barn og voksne med sukkersyke (type 1 og 2)
  • Barn og voksne med sykdommer eller faste medisiner som svekker immunforsvaret (eks kreftpasienter, leddgiktpasient o.a.)
  • Barn og voksne med nevrologiske sykdommer eller andre lidelser som bidrar til å svekke pusteevnen
  • Gravide
 
Helsemyndighetene gir nå følgende råd i forbindelse med oppstart i skole og barnehage etter ferien:  
 
Vi baserer våre råd på at når skolene og barnehagene åpner, er det igangsatt forebyggende tiltak ved bl.a. informasjon til ansatte og barn ved hjelp av bl.a. plakater. Vi antar at det foreløpig er lite smittepress i skoler og barnehager, men at dette kan øke betydelig i løpet av noen uker: 
  • Alle  barn inkludert elever/barn  som tilhører en av risikogruppene bør starte på skolen /barnehage som vanlig.
  • Skolene og barnehagene bør minnes om de faste reglene for håndtering av epidemien  (gode vaner for å hindre influensa - se vedlagt brosjyre) 
  • Syke barn skal sendes hjem fra barnehage/skole.
  • Syke barn skal holdes hjemme i minimum sju dager.
Skoler og barenhager skal ha mottatt eller vil motta i de nærmeste dager informasjonsmateriell og plakater mht. generell smittehygiene fra nasjonale myndigheter.
 
Ved utbrudd av smitte i barnehagen eller i skolen skal barn og unge som tilhører risikogrupper få tilbud om Tamiflu som forebyggende behandling  etter følgende retningslinjer:   
  • Situasjon med spredte enkelttilfeller i en barnehage/på en skole: Dersom barnet har vært i nær kontakt av noe varighet med et influensasykt barn med symptomer, skal Tamiflu tilbys som forebyggende behandling. I slike situasjoner kan barnet fortsatt gå i barnehagen/skolen.
  • Situasjon med større utbrudd og vedvarende smitte i barnehagen/skolen: Ved et slikt tilfelle, avhengig av eksponeringsfaren og barnets helseforhold, bør foreldrene også vurdere sammen med fastlegen/spesialist om barnet bør holdes borte fra barnehagen/skolen i en periode inntil spredningen i skolen er minket eller barnet er vaksinert. Alternativt kan også kommunens smittevernlege gjøre en slik vurdering.