Sør-Varanger er beskyttet av høye fjell i nord, og vanligvis kommer det snø på alle toppene over 400 meter sanmtidig. Kommer du med fly ser du ofte Holmengråfjellene og Øretoppen, Skogerøytoppen og Bugøynesfjellet med snø på toppen. Sist torsdag var Garanascohkka alene om å trone med hvit snø som pynt på toppen.

 Første fotostopp er Tusenvikskaret der fjellet åpenbarer seg først for biliisten på veg til Vagge. I telelinsa dras fjellene nærmere og da ser man hvilken fjellverden vi har i denne delen av Sør-Varanger. Nærmeste fjellparti tilhører Skogerøya, neste vestsida av Kjøfjorden, deretter østsida av Bugøyfjorden.

bugøynesfjellet 2

 Neste stopp er vesterenden av Ferdesmyra, og da er vi flyttet langt nærmere fjellet, som troner majestetisk i bakgrunnen av bilen som kjører mot Neiden .

bugøynesfjellet 4

 Like før Klokkerelva dukker fjellet opp igjen og telelinsas optiske bedrag gjør at fjellet ligger like bak knusen nord for vegen, men sanneheter er naturligvis at det ligger langt over ei mil unna. -i luftlinje.

bugøynesfjellet  5

 Siste stopp blir Vagge, som i luftlinje ikke er langt fra forrige motiv, men der man ser langt mer av fjellet, rett ut Bugøyfjorden. Et herlig syn og en utfordring for dem som ønsker å dra til toppen, 497 meter over havet. Ved sjøkanten litt til høyre i bildet ser man et hvitt hus i ei anna lita bortgjømt bygd i Bugøyfjorden, nemlig Valen.

bugøynesfjellet 6