Brannen i den russiske båten Tobago,  som lå i havn i Kirkenes, ble meldt søndag kveld kl 16.11 av tilfeldig observatør på land.

Båtbrann bilde  1

"Tobago" under slep ut av Kirkenes havn.

Kl. 11.25 i dag ble båten slept fra land i retning Ellinghavn i Bøkfjorden (se kart) hvor situasjonen forsøkes sikret.

Dette avverget en situasjon hvor den kraftige røykutvikliingen kombinert med ugunstig vindretning kunne gjøre det nødvendig å evakuere deler av befolkningen i Kirkenes.

Mannskaper fra Brannvesen og Havnevesen har gjort en stor innsats i slokkingsarbeid og bergings- og sikringsarbied siden brannen ble meldt.

Brannen er ennå ikke slukket,  men er under kontroll og representerer ingen fare for liv og helse. Innsatsen rettes nå mot minimalisering av skader på miljø og omgivelser.

Brannen ventes å kunne vare i flere dager.

Fartøyen KV Harstad, KV Beta og OV02 er underveis for å bistå i sikringsarbeidet, og er ventet til stedet i løpet av kvelden.
KV Beta (slepefartøy) er ventet til stedet ca kl 20.30 i kveld, KV Harstad litt seinere, fordi den skal innom Vadsø for å hente lenseutstyr, og oljevernfartøyet OV02 er ventet til stedet ca kl 10.00 i morgen.

IUA (Interkommunalt utvagl for kommunalt beredskap), Fylkesmannen, Sivilforsvaret , Kystverket og Klima- og forurensingsdirektoratet er kontaktet og følger situasjonen.

Fokus nå rettes mot kontrollert nedbrenning, å hindre at båten synker, sikring av omgivelser og minimalisering av  eventuelle miljøkonsekvenser. 

Båten antas å inneholde 83 tonn diesel. Eventuelle utslipp av diesel antas å ikke ha samme alvorlige konsekvenser som tungolje. Situasjonen som eventuelt kan utvikle seg avhenger av værforholdene, som for øyeblikket ser gunstige ut. 

Lenseutstyr som ankommer stedet i kveld vil kunne ringe inn havaristen, og slik minimalisere omfanget av eventuelle utslipp. 

 Tobago er eid av rederiet Virma Co LTD, Murmansk.