Før selve gjenbegravelsen fant sted, kunne fader Johannes på vegne av ortodokse kirkeforeningen i Neiden ønske velkommen til seremonien. Han understerket at tidspunktet for gjenbegravelsen var det rette. Deretter ga han ordet til ordfører Linda Beate Randal. I sin hilsningstale beklaget hun den skjebne det skoltesamiske samfunnet var påført og ga uttrykk for at dagens tilbakeføring av levningene ville bidra til en avslutning av et vanskelig kapittel i deres historie og samtidig også begynnelsen på en bedre framtid. -Skoltesamene trenger nå lokalsamfunnets og hele landets støtte, sa ordfører Randal. 

Statsråd Rigmor Aasrud beklaget på vegne av staten at skjelettene i sin tid ble fjernet. Det var en urett som ble begått mot skoltesamene. Samtidig oppfordret hun til å løfte blikket og bruke anledningentil å ta vare på det skoltesamiske språket og kulturen.
Viserektor Ragnhild Hennum fra Universitetet i Oslo var den som ga størst utrykk for beklagelse over at skjelettene i sin tid ble fjernet og overført til Oslo.
-Vi kan ikke ta tilbake den smerten som fagfolk knyttet til Universitetet i Oslo påførte skoltesamene. Dette skulle aldri ha skjedd, sa viserektoren.
Også Sametingspresident Egil Olli beklaget oppgravingen, som mente at hendelsen ikke bare angikk det skoltesamiske samfunnet, men hele den samiske befolkningen og andre urfolk.
Etter talene ble tre kister båret av representater for de skolesamiske samfunnene på norsk ogfinsk side båret i prosesjon til gjenbegravelsesstedet i Skoltebyen. Her ble det holdt en ortodoks minnegudstjeneste – Panikada - ledet av erkebiskop Gabriel som for anledningen var kommet opp fra Paris og metropolitt Panteleimon fra Oulo. Minnegudstjenesten ble holdt på skoltesamisk, norsk og finsk og avsluttet med jordpåkastelse. 

 

Foto fra gjenbegravelsen i Neiden ( alle foto: Rolf Arvola)
 
 0944 Fullsatt sal under åpningsseremonien
Konferansesalen på hotellet var overfylt av tilhørere under den offisielle åpningen.
 
 0956 Skoltesamer fra Estland, Norge,Finland og Russland
Skoltesamer fra Estland, Norge, Finland og Kola
 
 0975 tre kister bæres i prosesjon  til gjenbegravelsestedet
 
Tre kister med roser bæres i prosesjon til gjenbegravelsestedet av representanter fra Sevettijärvi og Neiden.
 
 1011 Offesielle representanter fra inn  og utland
Offisielle representanter fra inn-og utland. Fra venstre erkebiskop Gabriel, metropolitt Panteleimon fra Oulu, statsråd Rigmor Aasrud, ordfører Linda Beate Randal, Sametingspresident Egil Olli og ytterst til høyre viserektor Ragnhild Hennum.
 
 1058  Viserektor Ragnhild Henum deltar  i jordpåkastelsen
Viserektor Ragnhild Hennum fra Universitetet i Oslo, var blant de mange som deltok i jordpåkastelsen der de 94 levningene nå er lagt i en felles gravhaug.
 
 1026 Erkebiskop Gabriel velsigner  de  94 kistene
Hans Eminense Erkebiskop Gabriel av Komana (eksrak for den økumeniske patriark av Konstaninopel) velsigner de 94 kistene med levinger.