Det var fullt av turister og enkelte lokalt tilreisende i Grensen søndag.Mens noen regnbyger vasket rutene på veien østover, klarnet det etterhvert opp og sola tittet fram da fire busser plutselig dukket opp ved stranda.

garden i grensen 2   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ut kom 130 sivilkledte gardister, mest unge menn, men også noen damer, som lett tok seg bortover finsanda der et grensevakta og et bål ventet. Etter kort tid hørtes det flotte koret med 130 stemmer, og stemmebruk og varmende sol var nok årsaken til at gardistene en etter en kastet klærne med unntak av trusa og behå for den kvinnelige delen.

 garden som kor

 

 

GARDEKORET SYNGER: Det ga gjenklang i fjellene da det store koret sang av full hals.

 

 

 

 

 

garden bader i grensen  4

 

 

TAKFAST UT I ISHAVET: Å se gardistene marsjere ut i havet var et herlig syn.

 

 

 

 

 

 

For ut i Ishavet skulle de, selv om ikke vannet holdt mer enn vel ti grader. Hele kompaniet kom etterhvert ut, og etter litt korsang bestemte gardistene seg for å bli historisk i Grensen. Militær marsj ut i Ishavet! Taktfast og oppildnet av rop som gjallet mot Russland fra ekkoet av norske fjell gikk gardistene utover vannet til bunnen forsvant under dem.

 garden bader i grensen  5

 

 

 

 

 

 

 

Oppildnet av sine soldater fant kompansisjefen også det betimelig at heller ikke han skulle være ei pyse, og sprang uti til stor applaus. Før han la på svøm ville  grensevakta ha litt oppmerksomhet og kasta likegodt trusa, og splitter nakne  møtte de det våte element til stor jubel og stående applaus, ikke minst fra godt voksne damer, tyskere, østerikere og engelskmenn.

grensevakta bader nakne i grensen

At disse fikk noe å skrive eller helst ringe hjem om er hevet over enhver tvil. Og da russisk balalaikamusikk bredte seg utover mot Fiskarhalvøya, i regi av Pasvik folkehøgskole,kunne roen senke seg, gardistene kle på seg og publikum smile omkapp med sola.

 

 

 

 

 

bading i grensen gsv

 

Det kan for ordens skyld nevnes at gardistene var i Sør-Varanger som en del av Hærens 90-årsjubileum.

 

HOLDT UT LENGE: Gardistene viste seg langt tøffere enn finnmarkinger flest, og holdt lenge ut i det kalde vannet.