Bibliotekar Rønnaug Ryssdal presenterte bøker som viser mangfoldet av tema som finske nåtidsforfattere skriver om: generasjonskonflikter, samfunnsendringer, moderne byliv, krim og spenning, kjærlighet og død. Og Finlands historie gir stadig nytt stoff til romaner og dokumentarbøker.

 

Päivi Laakso og Maria Peura, begge fra finsk Tornedalen, fikk en spesiell anbefaling. De skriver om hvordan det er å leve og være ung i Nord-Finland i dag. Laakso er bosatt i Norge, skriver på norsk og har en humoristisk innfallsvinkel, mens Peura skildrer det vanskelige og konfliktfylte.

 

Det oversettes nå flere bøker fra finsk til norsk enn før, men fremdeles er det mye god og interessant litteratur fra nabolandet som ikke når fram til et norsk publikum. Turnéarrangøren, Finnmark fylkesbibliotek, ønsker at folk skal få øynene opp for hva de går glipp av, og strømme til bibliotek og bokhandel og kreve mer ny finsk litteratur i norsk oversettelse! Turnéen går nå videre til Hammerfest, Alta, Nordreisa og Tromsø.