Stilfull markering i Nikel Tekst/bilder Rolf Arvola (Nikel):

 Frigjøringen høsten 1944 sitter dypt i den russiske befolkningen. Lørdag 22. oktober ble frigjøringen av Sør-Varanger og Petsamo-området markert med en storstilt markering i Nikel.Fra Sør-Varanger deltok en delegasjon på 10 personer med ordfører Linda Beate Randal og varaordfører Ole Gabrielsen i spissen. Med på markeringa var også grensekommisariatene fra norsk og russisk side , samt representanter for pensjonistene i Sør-Varanger.

Det er gått 67 år siden russiske styrker tvang den tyske okkupasjonshæren ut av Russland og frigjorde Sør-Varanger. Markeringa startet med militærparade, taler og kransenedleggelse ved minnesmerket i sentrum av Nikel.

nikel frigjøring  2

nikel frigjøring 12

Ordfører Linda Beate Randal rettet en varm takk til de russiske styrkene for frigjøringen av Sør-Varanger og la på vegne av kommunen ned en krans ved minnesmerket fulgt av de øvrige norske innbudte som la ned nelliker.

 nikel 123

Den norske delegasjonen fikk oppleve en minnerik dag med lunsj i Veteranklubben, etterfulgt av en sammensatt seremoni med opptreden av ballettdansende barnegruppe, unge selskapsdansere, rytmedans, nydelig solosang, og en konsert av et åpenbart populært popband som overskred alle tidsskjemaer.

nikle frigjøring 7

 

 

 

 

 

 

 

 

nikel frigjøring  5   

 

 

 

 

 

 

 

veteran smirnov frigjøring nikel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dansepar nikel frigjøring  2011

nikel frigjøring 9

Innimellom opptredene ble enkeltpersoner overakt blomster og gaver for sine innsatser fra ordføreren i Petschenga og representanter for Murmansk fylke. Minnemarkeringa ble avsluttet med middag der et militæorkester sørget for variert taffelmusikk.

nikel frigjøring 10

linda i nikel frigjøring  2011

Og selvsagt sørget Veteranklubbens kvinnekor for sanger underveis. Vennskapsbåndene mellom Sør-Varanger og Petsjenga kommune ble understreket med gaver der ordfører Linda Beate Randal overrakte to keramikklysestaker til sin kollega og lysholdere til Veteranklubben.

veterankor nikel

nikel frigjøring  11   

Fra pensjonistene i Sør-Varanger vanket det vannkoker til klubben i Nikel. Mandag denne uke er det gjenvisitt i Sør-Varanger av Veteranklubben og offisielle representanter for Petsjenga kommune.