Like ved siden av sitt kontor i tredje etasje på rådhuset i Kirkenes står det i et kott en utslagsvask som primært benyttes av renholderne. Utslagsvasken er av typen svært mange hjem hadde på kjøkkenet både før og etter krigen. Langt inn i syttiårene var de hvitmalte sinkvaskene et vanlig syn. Kaski har selv et nært forhold til utslagsvasken fra sin oppvekst i Bugøynes, og innrømmer at nostalgien tar overhånd når han ser en utslagsvask.

ivar kaski utslagsvask 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-I min barndoms paradis snek vi oss ofte til å bruke utslagsvasken til å slå lens istedet for å gå på et kaldt og trekkfullt utedo. Det var selvsagt lettere for oss gutta,men det skjedde jo at også damene tydde til vasken. Det går jo noen muntre historier om damer som hadde problemer med å komme seg opp og trengte hjelp, smiler Kaski.

Nå freder han langt på veg utslagsvasken i tredje etasje på teknisk avdeling på rådhuset.

-Det er dessverre et faktum at rammebetingelsene for utslagsvasker er blitt elendige på noen tiår. Hundretusener av utslagsvasker er kastet på dynga over langt tid. jeg har ogsp tilgode å se moderne kjøkken der det er satt av plass til en skikkelig utslagsvask, og det synes jeg er litt leit, sier kaski, som lover at vasken skal få stå så lenge han regjerer på teknisk.

Kaski er også opptatt av miljøperpektivet og økonomien i forhold til den gamle vasken, som har fått ny armatur

-Denne vasken fyngere minst like godt som en ny mytones i glatt stål, og da ser jeg selvsagt ingen hensikt i å kaste den eller gi den bort til noen som vil bruke den til å ha uteblomster i. En ny vask koster også flere tusen kroner, og når vi skal spare penger i kommunen blir det galematias å skulle kaste en slik vask. 

Den gamle vasken, som i sin tid fikk annerkjennelse for sin design før folk flest visste hva det var, har imildertid en skavank han håper publikum kan bidra til å få utbedret.

utslagsvask 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-I front av vasken, i halvsirkelen, mangler den blå gummiringen som skal beskytte sinken og bidra til en estetisk oppjustering av utslagsvasken. Denne er slitt bort, og vi skulle gjerne hatt en slik ring for å få utslagvasken tilbake i verdig stand. Derfor er det bare å ta kontakt dersom noen der ute har en slik, ber Kaski pent.

Prisverdig

Fylkeskutursjef Marianne Pedersen synes det er svært prisverdig av Kaski og Sør-Varanger kommune å ta vare på sjeldne og nær verneverdige gjenstander som eksempelvis utslagsvasken.
marianne pedersen
 
 
-Utslagsvasken slik vi kjenner den, er dessverre blitt en sjelden vare over det ganske land. Dagens unge vet knapt hva en utslagsvask er hvis de ikke tilfeldigvis har besteforeldre som ennå ser nytten av disse praktiske vaskene, sier Pedersen til svk.no
 
- Jeg tror vi må annerkjenne at slike sjeldenheter er en interessant del av kulturhistorien. Historikken til utslagsvasken er slik at jeg  håper at dette utspillet fra Kaski kan bidra til at vi blir mer bevisst på hva vi kaster, ikke minst i Finnmark, sier  hun.
 
Hun håper bestemt at Kaski får tak i den blå ringen slik at utslagsvasken igjen kommer til heder og verdighet.