Alle lånere på folkebibliotek eller på et av bibliotekene ved de videregående skolene i Finnmark kan nå logge seg inn ved hjelp av sitt lånenummer og pin-kode og få tilgang til 350 boktitler. Populære utlånsbøker som Jo Nesbøs Sønnen, Jørn Lier Horsts Hulemannen, Cecilie Engers Mors gaver og Roy Jacobsens De usynlige er blant titlene som blir tilgjengelig for nedlastning.

Slik låner du e-bøker:

Du må være registrert låner ved et av folkebibliotek eller skolebibliotekene i de videregående skolene i Finnmark.

Du kan bruke nettbrett eller mobil, fungerer med iOS og Android.

Du må laste ned appen eBokBib fra App Store eller Google Play. Applikasjonen er utlånssystem og e-bokleser i ett.

Du må ha lånernummer og PIN-kode tilgjengelig når du logger inn første gang.

Når du først har lånt og lastet ned e-bøkene, kan du lese dem uten å ha nettilgang.

Du kan søke på tilgjengelige e-bøker og få tilbudet sortert i kategorier.

Ved oppstarten er 350 titler tilgjengelige. Det finnes både norske og utenlandske e-bøker.

Du kan låne inntil 3 e-bøker samtidig.

E-bøkene «forsvinner» etter 28 dager, om du ikke fornyer lånet.

For å få tilgang må du altså laste ned appen fra App-store eller Google Play. Bruksanvisning for appen finner du her. Det finnes også en demonstrasjon på YouTube.

For mer informasjon om systemet se: http://ebokbib.no/ 

"Fylkesbiblioteksjef Stine Jenvin sier at e-bokutlån er et viktig tilbud for å øke leselysten og tilgjengeligheten av litteratur i Finnmark. Samtidig får flere dra nytte av at bibliotekene i Finnmark samarbeider om å videreutvikle samlingen. 

I praksis kan man låne og laste ned elektroniske bøker hvor som helst i verden så lenge man har tilgang til internett, sier fylkesbiblioteksjefen. Og når bøkene først er lånt kan du

lese dem uten å ha nettilgang. - Hvor mye lettere blir ikke det i kofferten når man skal på ferie eller når man står værfast?

Det er Finnmark fylkesbibliotek som på vegne av alle folkebibliotek og bibliotek i de videregående skolene som har anskaffet og bygget opp boksamlingen. For fylkesbiblioteket har det vært viktig at dette skal bli et tilbud til alle i hele fylket og fylkeskommunen og fylkesbiblioteket har gått inn med over 250 000,- til innkjøp av system, drift i 2014 og e-bøker. Så vil bibliotekene som ønsker være med i dette samarbeidet betale egne driftskostnader fra 2015 og være med på å kjøpe inn e-bøker til en felles samling slik at utvalget gradvis vil vokse.

Ordningen med e-bøker er foreløpig et prosjekt. Lisensmodellen for utlån av e-bøker i bibliotek er det den Den norske forleggerforening som har laget og den løper ut 2015. Avtalen skal blant annet sikre forfatternes rettigheter. Hva som vil skje i 2016 er foreløpig usikkert, men vi håper og tror at det blir en god løsning.

 -Det er viktig å peke på at e-bøker foreløpig er et alternativ og supplement til hovedtilbudet i bibliotekene som fortsatt er papirbøker, sier fylkesbiblioteksjef Jenvin.

Så langt er over 350 e-boktitler tilgjengelige fra bibliotekene i Finnmark. – Vi ser at tilbudet til voksne er størst, men det kommer stadig flere titler for barn og unge hos forlagene. Så det burde absolutt være mulighet for å finne noe for en hver smak, sier Jenvin."

Har du ikke pin-kode, eller har andre spørsmål, kontakt Sør-Varanger bibliotek og vi vil hjelpe deg å komme i gang.