Skolen jobber systematisk i forhold til oppfølging av læringsmiljøet, dette skjer blant annet gjennom elevsamtaler, observasjoner, tilsyn og kartlegginger av læringsmiljøet. I tillegg har skolen flere aktiviteter som har som siktemål å fremme helse, trivsel og læring.

Et godt samarbeid mellom skole og hjem er viktig for å skape et godt og trygt læringsmiljø. Vi oppfordrer alle til å melde fra til skolen om man mistenker at en elev ikke har det trygt og godt på skolen.

Om en elev ikke har det trygt og godt på skolen slår aktivitetsplikten i Opplæringsloven inn (§ 9A-4), aktivitetsplikten har fem delplikter:

  • Plikten til å følge med
  • Plikten til å varsle
  • Plikten til å gripe inn
  • Plikten til å undersøke
  • Plikten til å iverksette tiltak

Skolen besitter stor kunnskap på forebygging, avdekking og håndtering av saker, men vi er avhengig av at elever, foreldre og andre sier fra om den individuelle rett til et godt og trygt skolemiljø er brutt, uavhengig av hva som er årsaken. Skolen har nulltoleranse for alle former for krenkelser (§ 9A-3) og vil ved behov lage en skriftlig plan for hvordan saker skal løses i samråd med foreldre og elever.

På hjemmesiden til Sør-Varanger kommune finner du informasjon om kommunens handlingsplan for å fremme et trygt og godt læringsmiljø. Her finner du også det kommunale ordensreglementet som er gjeldende for grunnskolene i Sør-Varanger.

Hvis du ønsker mer informasjon om temaet elevenes læringsmiljø har utdanningsdirektoratet utviklet en oppsamlende sider som beskriver skolenes plikter og elevenes rettigheter:

 

 

Espen Bruer

Rektor Kirkenes barneskole