Romanen Da Vinci koden av Dan Brown er dette årtusnets største litterære suksess. Nå ventes det at filmen blir en like stor suksess.

Det er i hvertfall et stjernespekket lag som står bak filmen. Den mannlige hovedrollen som symbolprofessor Rober Langdom innehas av Tom Hanks. Den kvinnelige hovedrollen  som kryptolog  Sophie Neveu besittes av Audrey Tautou, kjent fra filmer som Den fabelaktige Amelie fra Montmartre, Dirty Pretty Things med flere. I tillegg har Jean Reno (Purpurelevene, Ronin, Hotel Rwanda m.fl), Ian McKellan (Ringenes herre, X-men m.fl.), Jürgen Prochnow (Das Boot, Dune m.fl) viktige roller i filmen.

Da Vinci koden er regissert Ron Howard som er kjent for å ha laget store filmer som A Beautiful Mind, Coccon, The Missing, Ransom, EdTV, Apollo 13 med flere.

Filmen har aldersgrense 15 år og varer i 2 timer og 28 minutter.

Filmens offisielle hjemmeside finner du her. (Engelsk - krever flash)
Norsk informasjon om filmen inklusiv trailere finner du her og her.

 

Kirkenes kino
Den nye kinoen blir en storstue i Sør-Varanger kommune og en kinosal folk i alle aldre kan være stolt av. Det er lagt vekt på kvalitet og kino-opplevelser i de minste detaljer i kinoen. Salen har 123 seter av meget høy kvalitet med minium 120 cm mellom hver seterad. Lydanlegget er Dolby Digital Surround EX og både lydanlegget og de akustiske kvalitetene til kinobygget er i overensstemmelse med THX-standarden. Salen har et lerret på 9 x 4 meter og alle setene er innenfor lerretsbredden noe som sammen med en radhøyde på 23 - 42 cm gir meget gode siktlinjer i salen.

Det kinotekniske anlegget er levert av Hjalmar Wilhelmsen AS. Kinosetene er levert av Knutsen kinotekniske AS. Billettsystemet er levert av iTicket AS. CooNor er eier av kinosalen og Sør-Varanger kommune har inngått avtale om å leie salen frem til 2021. Røtvold sveis AS har vært hovedentreprenør for oppføringen av bygget. Selfors Installasjon AS har hatt ansvar for det elektriske anlegget. Seyfarth og eft. AS har hatt ansvar for VVS. Fiskebeck handverk AS har hatt ansvaret for tepper, belegg, og maling etc. Norvent AS har hatt ansvaret for ventilasjon.

Kirkenes kino er tegnet av arkitekt Jesper Jorde ved Cubus arkitekter. Rolf Gjestland ved Film og Kino har vært kinoteknisk konsulent.

Kirkenes kino ble utredet av en politisk oppnevnt Kino-komite som besto av Morten Galaasen, leder (Høyre), Randi Tennefoss (Fremskrittspartiet) og Trond Hansen (Sosialistisk Venstreparti) i tilllegg til representanter for administrasjonen. Kirkenes kino drives av Sør-Varanger kommune.

 

Billettsystem / billettsalg
Kirkenes kino er en av de få kinoene i Norge der du ikke bare kan kjøpe billetter på internett men også skrive billettene ut på din egen skriver. På hver billett er det en strek-kode som scannes i det du går inn i salen. I tillegg til å kjøpe billetter på internett kan du også kjøpe billetter på kinoen. Du kan velge å betale med betalingskort eller kontant. Ved åpning tar kortautomaten norske minibank-kort og etterhvert vil den også akseptere de vanligste kredittkortene som Visa, Mastercard, American express og Diners. Bi

 

Kino-café og kino kiosk
Kirkenes kino er en integrert del av BASEN, det nye ungdomskultursenteret i Sør-Varanger kommune og i fremtiden vil både salget av kinobilletter og salg av kino-kioskvarer være en integrert del av cafeen på BASEN. Men i og med at BASEN ikke åpner samtidig som kinoen så vil det i første omgang etableres en begrenset og midlertidig kino-kiosk. Der kan du kjøpe brus, nypoppet popcorn og enkle kioskvarer.

 

Universell tilgjengelighet / Tilpasning for funksjonhemmede
Kirkenes kino er godt tilpasset funksjonshemmede. Inngangen til salen er i seg selv en rullestolrampe med stigningsforhold godt innenfor 1:12. Inngangen / rampen bringer deg direkte til rad C der de to første setene er spesialdesignet slik at de lett kan fjernes slik at det gjøres plass til to rullestoler. De tre første setene på rad C er forbehold funksjonshemmede og ledsager og legges ikke ut for allminnelig salg før tidligst 30 minutter før forestillingsstart.


LYD
Selv om det tidlig i planleggingsprosessen ble klart at Sør-Varanger kommune ikke ønsket en THX-sertifisert kino, så har THX-kvalitet hele tiden vært målet i planleggingen og oppbyggingen av kinoen. THX er navnt på en kvalitetsstandard  for kinoer som er utviklet og definert av Lucas Film, selskapet bak Star Wars filmene. Du kan laste ned en pdf-artikkel  om THX-systemet  her. THX regnes som den strengeste standarden for kinolyd

Blandt de viktigste tingene som THX setter krav til er følgende:

 • Etterklangstid
 • Kun THX-godkjent lydutstyr (høytalere, prosessorer)
 • Utforming av salen
 • Støy fra ventilasjonsanlegg
 • Isolering mot støy utenfra
 • Isolering mot støy fra annen aktivitet i bygget
 • Baffelvegg eller THX-vegg

I Kirkenes kino er det kun montert THX-godkjente høytalere, etterklangstiden er for alle viktige frekvenser godt innenfor THX-kravet (Bassfrekvensen 125 Hz ligger noe over) og bakgrunnsstøyen er redusert til et minimum. I tillegg er det montert egen lyddempet baffel-vegg bak kinolerretet og fronthøytalerne er montert inn i denne veggen.

Selve lydsystemet i Kirkenes kino er Dolby Digital Surround EX.

Dobly digital
Dobly digital er en teknologi for komprimere og gjengi lyd og er den ledende kinolydteknologien i dag. I sin basisutforming består den av 6 ulike lydkanaler som hver har sin egen forsterker og der det kan være flere høytalere på hver kanal. . 1 kanal er forbehodt dypbasshøytaleren (frekvenser i området 20 - 200 Hz) mens de 5 andre er for normal-frekvens høytalerne. Disse er plassert som følger:

 • Fronhøytalere (plasser i front bak lerretet)
  • 1 kanal for høyre front
  • 1 kanal for venstre front
  • 1 1 kanal for senter front
 • Sidehøytalere (surround)
  • 1 kanal for høyresiden
  • 1 kanal for venstresiden

Det kan være flere høytalere på hver kanal. Dette standardoppsettet kalles både surround og 5.1 fordi poenget med oppsettet er å kunne gjengi lyd bedre enn i et standard stereooppsett der det kun er en kanal for høyre og en for venstre.

Surround EX
Surround EX er en hakk høyere på kvalitetsskalaen enn bare Dolby digital. Surround EX betyr at det er lagt til en ekstra lydkanal i tillegg til standard 5 + 1 lydkanaler. Denne lydkanalen er dedikert til baklyd. I Kirkenes kino er det derfor 7 distinkte kanaler som tilsammen gir den totale kinolyden. Surround EX betegnes også som 6.1-system. Du kan se en prinsipp-skisse av Surround EX oppsett fra dolby.com her.


Høytalere
Høytalerne er av typen EAW (Eastern Acustic Works). Alle er THX-godkjente. Kirkenes kino har 3 fronthøytalere (EAW CB523M), 12 surroundhøytaler (EAW CR 72i) og 2 dybbasshøytalere(EAW SB284C).

 

Prosessor
Prosessoren er kjernen i ethvert kinolydsystem. Det er den som styrer signalene mellom de ulike kanalene og høytalerne. I Kirkenes kino er det montert en prosessor av typen Dolby CP 650. Dette er den eneste digitale dolbyprosessoren som kan spille av både digital og analog lyd.

Forsterkere
Forsterker-systemet i består av 7 ulike elementer fra QSC audio. QSC er en av verdens ledende levarandører av profesjonelle forsterkere for kinoer og konsertsaler. I  Kirkenes kino er det montert en digital monitor av typen QSC DCM-3, tre 4-kanals digitale sluttforsterkere av typen QSC DCA 1644 som leverer inntill 400 W i hver kanal på 4 ohm, to 2-kanals digitale sluttforsterkere av typen QSC DCA 3022 som leverer inntil 1050 W i hver kanal på 4 ohm og en 4-kanals digital sluttforsterker av typen QSC DCA 1824 som leverer inntill 250 W i hver kanal på 4 ohm. Alle forsterkerne er THX-godkjente.


Teleslynge / tunghøreforsterker
Kirkenes kino har teleslyngesystem av typen Univox SLS 100 som betjener to separate slynger som tilsammen dekker 4 seterader. Univox SLS 100 oppfyller IEC-standarden for teleslynger.

 

Lerretssystem
Lerretsystemet består av en THX-godkjent lerretsramme på 4,8 x 10,5 meter. Lerretet har et helautomatisk maskeringssystem med audio-godkjent stoff av typen Sound2000

 

Kinomaskin / fremviser
Kinomaskinen i Kirkenes kino er av typen Ernemann 12 men den er oppgrader mot Ernemann 15 som mange mener er verdens beste analoge filmprojektor. Maskinen har en lampe på 3.000 Watt av typen Osram XBO 3000W/HS.

 

Kinoseter
Kinostolene har fast sete er fra den franske fabrikken Quinette Galay. Modellen heter Udine Club som er et såkalt "club"-sete med ekstra høy rygg og ekstra bredde i tillegg til integrerte koppholdere og lekkert design. De relevante målene er senterbredde på 60 cm og rygghøyde på 110 cm. Stolene er i ensfarget rødt stoff som holder en kvalitet på 30.000 martindale og broderte setenummer.

Det er 123 seter i salen fordelt på 9 rader.  HØydeforskjellen mellom seteradene er fra 23 - 42 cm, noe som gjør siktlinjene i salen veldig gode. Hver rad er på 120 cm unntatt tredje rad som er på 150 cm.

 

Konferansefasiliteter
Kirkenes kino er det mest luksuriøse konferanselokalet i hele Finnmark for konferanser med inntill 123 deltaker. Det er fire strømuttak i hver eneste rad og meget god trådløs dekning. I tillegg er det dataplugger (RJ-45 cat-6) i front under lerretet, på sidene, i to av radene og på bakveggen med en kapasitet på 10.000 Mbt pr sekund. Lokalet er meget godt ventilert der hele amfiet utgjør en stor og ekstremt stillegående ventilasjonskasse. Lokalet har dimbart lys.

Ved siden av lerretet vil det komme et tilkoblingspanel som man kan koble alt av pc-er og audiovisuelt utstyr til.En av lydkanalene i lydanlegget kan mikses til dedikert talelyd slik at man kan bruke f eks trådløs mikrofon samtidig som man viser videopresentasjoner på skjermen.