For mange vil denne helgen handle om å ta det med ro hjemme, pleie seg selv og sine influensasyke barn og komme seg til hektene igjen etter en runde med svineinfluensa i heimen. Andre vil bruke helgen til å vurdere om de skal la sine barn vaksinere til uka når helsestasjonen tirsdag, onsdag og torsdag åpner dørene for massevaksinering av barn under 9 år på ettermiddagstid. 
 
Rundt hver 10. henvendelse (telefoner, respetbestillinger, sykemeldinger og konsultasjoner) til legekontor og legevakt har siste uke vært på grunn av influensa. I tillegg vet vi at de fleste takler sykdommen greitt på egenhånd og kontakter ikke legetjenesten så lenge alt går som forventet med relativt rakst innsettende feber, hodepine, muskelverk, sår hals og host - kort sagt ganske "slakk".  Vi regner   at vi er i uke 6 av pandemien her i Sør-Varanger. Forventet varighet av denne sykdomsbølgen er 10-15 uker . Antall nysmittede vil holde seg på samme høye nivå ennå et par uker før vi  forventer at det igjen begynner å avta. Det betyr smitte og sykdom til godt over nyttår.
 
Siste uke har mange fått med seg annonser og oppslag i alle medier knyttet til en liten gruppe mennesker som har som grunnleggende livsoppfatning at myndighetene alltid har som mål å villede og lure befolkningen. Heldigvis har Sør-Varanger folket fortsatt vettet godt i behold og gjennomskuer falskheten i disse påstandene. Pandemrix som er vaksinen vi benytter her i Norge er nå satt i flere millioner doser verden over og det er helt som forventet ikke registrert noen uventede eller farlige bivirkninger av denne - konseptet med influensavaksine er da også solid utprøvd gjennom mange tiår og flere titalls millioner vaksinedoser. Pandemrix-vaksinen er trygg - vi vet hvordan den virker og vi vet at den beskytter liv!
 
Når vi så over ...- glassen i helgen diskuterer om vi vil la våre egne friske barn vaksinere, er det viktig å huske på at vi vaksinerer ikke bare for våre egne barns skyld. Vi vaksinerer også for å hindre at våre barn bringer smitte videre til nær familie og venner som kan være utsatt for å få et alvorligere sykdomsforløp om de blir syke av svineinfluensa. Vaksine, god hånd- og hostehygiene sammen med at de som er syke holder seg hjemme til de er smittefire etter 7 dager, er det mest effektive tiltaket vi har for å stoppe smittespredning og begrense antall alvorlige syke.
 
Fritt oversatt gjelder fortsatt en klok manns visdomsord: "Gjør mot dine venners barn det du vil at de skal gjøre overfor dine" - det kan vi jo filosofere litt over idet vi kroer oss inn under pleddet med "varm kakao, fjernkontroll og Fantomet - og en bitte liten ....."
 
God Helg!