Vi har fått en fullt utstyrt brannbil med det siste innen teknologi og utstyr som effektiviserer brannslokking, bl.a. er bilen utstyrt med en skjæreslokker som ved hjelp av vann og slipemiddel under høyt trykk kan skjære seg gjennom stål, betong og annet materiale. Skjæreslokkeren skjærer et lite hull slik at vi får vann under trykk inn i brannrommet.

Dette utstyret vil være til stor hjelp ved eksempelvis skips- eller bygningsbranner. 

Brannbilen leveres også med CAFS (Compressed Air Foam System) og 200 liters skumtank. Det betyr at med en vann- og skumblanding har vi mye slokkemiddel med oss på brannutrykning.

Ellers leveres brannbilen med slanger, strålerør, slokkespyd, IR-kamera, røykdykkersett med reserveflasker, og batteridrevet redningsverktøy som brukes for å frigjøre forulykkede ved trafikkulykker, løfteputer som løfter over 25 tonn, strømaggregat og lysutstyr mm. Bilen har en vanntank som rommer 3.000 liter.

Bilen ble satt på investeringsbudsjettet for 2021-22,  da det var behov for å bytte ut vår gamle Mercedes-brannbil, som var 31 år gammel. Kommunestyret vedtok etter forslag fra brannvakta å donere den gamle brannbilen til Ukraina, hvor behovet for utrykningskjøretøy er stort, da brannbiler og ambulanser er strategiske mål.

Morten Meslo, pensjonert utrykningsleder, og John Kåre Koberg, som er brannkonstabel, påtok seg det ærefulle oppdraget med å kjøre den gamle brannbilen vår helt fra Kirkenes til Ukraina, og kjørte sammen med brannbilen som Vadsø brannvesen donerte samtidig. Her var vår brannkonstabel Ørjan Rasmussen hjelpesjåfør.

De sluttet seg først til kolonne nr. 8 Norge-Ukraina i Sør-Norge, før kolonnen kjørte ilag via Sverige og Polen til Ukraina. Gutta lander i dag onsdag 15. februar 2023 på Høybuktmoen, etter å ha vært på veien siden tirsdag 7. februar. 

Alle i Sør-Varanger skal vite at brannbilen ble meget godt tatt imot i Ukraina - og brannvesenet retter en stor takk til kommunestyret, som vedtok å donere den gamle brannbilen for å hjelpe innbyggerne i Ukraina.