Foto Reilulf Ramstad Architects 

Slik ser arkitektene for seg det nye trebygget i Kirkenes.

I det framlagte forslaget til Nordområdehus i Kirkenes, et signalhus og verdens høyeste trehus, er biblioteket en vesentlig faktor.

 
Forslaget går ut på å bygge et trebygg på 16-17 etasjer på tomta til den gamle brannstasjonen i sentrum av Kirkenes. Ønskemålet er å få et signalbygg som viser hvilken betydning utviklingen av nordområdene har for Norge.
 
De tre nordnorske fylkeskommunene stiller seg bak forslaget fra Barentssekretariatet om å oppføre et signalbygg i Kirkenes som skal romme alle nordområderelaterte aktiviteter i grensebyen, i tillegg til å løse kommunale behov for moderne bibliotek og en storslagen kulturarena.
 
Arkitekten ser for seg at byggets foajé omkranses av et nytt og moderne bibliotek for Sør –Varanger. Biblioteket, som allerede har en av Norges største samling på russisk, vil dermed kunne styrke sin posisjon ytterligere.
 
Norge har en ende. Den enden er mot Russland, et ikke hvilket som helst land. Det er i nord at Norge møter verden, og det må få et sivilt arkitektonisk uttrykk - i dette bygget, sier lederen for Barentssekretariatet, Rune Rafaelsen, til NTB.
 
I tillegg til egne nye kontorer, ser han for seg at praktbygget skal huse nytt kommunalt bibliotek, undervisningslokaler, kontorer for forskningsmiljøer og en scene for de kunstneriske miljøene i det multietniske Kirkenes.
 
Jeg er ikke interessert i små tanker. Dette handler om at det er nasjonalt viktig å få realisert et slikt bygg. Det skal bli et bygg folk ønsker å dra til Kirkenes for å oppleve. En attraksjon og et landemerke som er helt utenom det vanlige. Like viktig er det at bygget blir et senter for kunnskapsutvikling og et møtepunkt for internasjonale interesser i nordområdene, sier Rafaelsen. 
 
– Det vil ikke bli noe problem å fylle de 10.000 kvadratmeterne et slikt bygg vil romme, sier Rune Rafaelsen.
 
Han anslår at kostnadene ved nybygget til et sted mellom 350 og 400 millioner kroner.