Luciadagen har etterhvert blitt en tradisjon her i landet også, og det bakes lussekatter og gås i luciatog hvert år den 13. desember. Så også i Sør-Varanger,- på skoler, barnehager og institusjoner.

Kirkenes barnehage og Wesselborgen er gode naboer, og dette naboskapet pleies ekstra godt på Luiciadagen.

st lucia wesselborgen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I 11-tida er de hvitkjortelkledte barna klare med sine lys med selveste St.Lucia i spissen med sin krone med lys. Da når de lyse spede barnestemmene frem og synger om natten, som senker seg i stall og stue. Noen av pensjonærene får besøk av både ektefeller, barn, barnebarn og oldebarn på luciadagen, noen som gjør at lyset skinner sterkere i mørket og gjør adventsdagen litt mer trivelig.

 wesselborgen st. luciadag

 

 

 

 

 

 

 

 

Lucia-toget er innom alle avdelingene før de ender opp i oppholdsstua i første etasje der de synger flere sanger etter å ha fått saft og lussekatter. Alle har kanskje ikke like stor glede av de syngende barna, men det er hevet over enhver tvil at følelser settes i sving, og noen av pensjonærene synger med så godt de kan. Enkelte må tørke en tåre av glede eller fordi minner fra jula i yngre og sterke år strømmer på. Praten går lettere en vanlig og kaffekoppene får jevnlig påfyll av det hyggelige personalet, som også byr på småkaker.

Ordfører Cecilie Hansen hadde tatt turen til Wesselborgen for å se på Lucia-toget ,

-Det er jo ei stund siden jeg selv gikk i luciatog eller hadde barn som måtte kles i hvitt, men det er veldig hyggelig å kunne møte ansatte, barn og ikke minst de som bor her på en dag som denne, sa ordføreren som så ut til å trives godt sammen med de gamle over kaffekoppene og pepperkakene.

kurthi og elmine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blant dem den jordnære pasvikdølen snakket med over kaffebordet var Klara Pettersen, Helmi Kurthi og Rigmor Johansen. Temaene svingte fra julefeiring til bærplukking og reinflytting før krigen, og de tre satte tydeligvis pris på at ordføreren tok seg tid til å evlegge dem et besøk i den delen av året for dem tidligere var julestria. På bildet ser vi Cecilie i varm samtale med 95 år gamle Helmi Kurthi, og de to pasvikdølene fant tydeligvis tonen godt!