Gjennom de ulike arrangementene har hverdagsliv, historie, politikk og enkelthendelser blitt belyst.

Den finnes ennå tidsvitner som øser ut sine opplevelser og historier som vil bli stående for ettertiden. Den dokumentasjon vi har fått gjennom jubileet vil ha stor verdi for kommende slekter. Tre timers direkte fjernsynsoverføring var heller ikke å forakte.

 

Vi har fått vist hvilken kvalitet vi har på vårt kulturliv. Manifestasjoner i form av utstillinger, teater og konserter har vært overveldende. Jeg har personlig fått en rekke henvendelser fra mennesker som har vært svært imponert over kvaliteten på det som er produsert. Samarbeidet med russisk side har fungert utmerket.

 

Mest av alt er jeg personlig imponert hvordan barn og ungdom har tatt del i feiringen. Dette er viktig for å bringe videre til nye generasjoner kunnskap om hva som faktisk skjedde når Den Røde Arme kom til Kirkenes.

 

Vi feiret 75 jubileet fordi det var russiske soldater fra Den Røde Arme som ofret sine liv og frigjorde Sør-Varanger og Øst-Finnmark høsten 1945!

 

Vi har hatt besøk av konge, statsminister, russisk og norsk utenriksminister, i tillegg til forsvarsminister. De har alle bidratt til at jubileet har fått et nivå og en verdighet som frigjøringen fortjente. En stor takk til befolkningen, regjering fylkeskommune, kommune og alle andre som var med og bidro til å gjøre 75 års jubileet til en stor og viktig begivenhet. Vi skal nå bruke våre erfaringer fra jubileet til ytterligere å styrke vennskap og samarbeid mellom Russland og Norge.

 

Å skape fred - er å skape sivilisasjon.

 

 

Rune Gjertin Rafaelsen

ordfører