Boken beskriver den norske ornitolog og naturvitenskapsmann Hans Thomas Lange Schaanning's egen bok «Østfinmarkens fuglefauna» med ornitologiske rapporter fra Varangerfjorden, og særlig dyrelivet i Sør-Varanger i årene 1900-1906.

Boken publiseres for første gang i forkortet russisk og engelsk oversettelse. I tillegg beskrives Schaanning`s biografi, samt hans oldebarns erindringer.

Fuglefauna i Pasvik blir analysert fra begynnelsen av det tjuende århundret fram til i dag. Analysen er basert på forskning utført i Pasvik Naturreservat. Hva betydde Hans Thomas Lange Schaanning´s arbeid for den videre utvikling av amatørornitologi og naturbasert turisme i det trilaterale grenseområdet i naturreservatet?

Boken er basert på Schaanning`s  egen bok « Østfinmarkens fuglefauna»,  utgitt i Norge i 1907.  Den retter seg mot ornitologer, biologer, regionale etnografer, historikere og et bredt spekter av naturelskere.
Schaanning`s forskning og publisering har spilt en viktig rolle i den videre oppfølging og utvikling av russisk- norsk-finsk samarbeid om miljøutfordringer i det grenseoverskridende området. Norske spesialister, som  undersøkte Pasvikelven etter ødeleggelsene fra andre verdenskrig, oppdaget et "fugleparadis" (Wikan, 1987). Det ble besluttet at dette unike området måtte bevares. Det kunne en kun oppnå med en felles innsats. Det resulterte i etablering av Naturreservat på russisk og norsk side av Pasvik i 1992 og 1993, som utgjør et felles verneområde i grenseområdet. Fuglestudier ved Pasvikelva er en av de store samarbeidsaktiviteter i dag, noe som betyr at Schaanning`s viktige arbeid lever videre.

Bidragsytere i boken er: O. Makarova, N. Polikarpova, I. Zatsarinny, R. Kollstrøm, M. Trusova. Editor: N. Polikarpova. På engelsk og russisk – Ryazan: NP “Golos Gubernii”, 2014. ХХХ с.

Boken « Hans Schaanning – den første ornitolog i Pasvik» er finansiert av prosjektet ABCG Heritage - Arctic biologiske, kulturelle og geologiske arv (КО 368, Kolarctic ENPI СВС Programme, FSBE "National Reserve Pasvik", OJSC Kolskaya Mining Company).

Her kan du finne mere informasjon om Hans Thomas Lange Schaanning http://no.wikipedia.org/wiki/Hans_Thomas_Lange_Schaanning

Program:

Velkommen ved biblioteksjef Hildur Eikås.

Miljøsamarbeid på tvers av grenseområdet fra boken «Vi er som to elver ved samme bredd» ved Olga Makarova, russisk Pasvik Naturreservat.

Premiere på kortfilmen (3 min – norsk tale)

«Jeg bare elsker denne elven» produsert av RECA Studio (Russland, Murmansk)

Bokpresentasjon:

Hans Schaanning – den første ornitolog i Pasvik ved Marina Trusova, nestleder russisk Pasvik Naturreservat.

Hans Schaanning – pioneren av fuglestudier i grenseområdet ved Olga Makarova.

Diskusjon og spørsmål.

 

Dørene åpnes kl. 17.30. Arrangementet er på russisk og norsk og tolkes av Liza Stepanova og varer ca 2 timer.

Film og bok er finansiert av prosjektet ABCG Heritage – Arctic biologiske, kulturelle og geologiske arv (КО 368, Kolarctic. ENPI СВС Program)

ABCGlogo.jpg          Kolarctic_ENPI_CBC_logo.jpg          Logo_Pasvik.jpg          logo_250x250.bmp