Samarbeid med Husbanken

I 2012 underskrev Sør-Varanger kommune en partnerskapsavtale med Husbanken for perioden 2012 -2015. Et av punktene i avtalen er ”kompetanseheving på alle nivå i kommunen innen fagområdet boligsosialt…”. Sosialtjenesten er i en utviklingsfase som innebærer blant annet en visjon om å skape differensiert og individuelt tilpasset botilbud for vanskeligstilte på boligmarkedet i vår kommune. For å lære om andre kommuner sin erfaring har vi som jobber i Sosialtjenesten søkt, og fått, kompetansetilskudd fra Husbanken for å gjennomføre denne studieturen.

DrammensbruaHvorfor Drammen kommune

For 7-8 år siden var Drammen en av de ”verste” kommunene i Norge i forhold til dødelighet av overdose og ungdomskriminalitet. I de siste 4 årene er trenden snudd og den positive utviklingen fortsetter. I perioden fra 2008 til 2010 har ungdomskriminaliteten i Drammen politidistrikt sunket med 20 prosent ¹. I de siste to år er det ikke registrert dødsfall pga. overdose.

Drammen kommune har bygget opp et driftig Senter for rusforebygging som består av tre avdelinger med klare og tydelige mål og rollefordeling: forebygging, rehabilitering og omsorg og lavterskel.

Vi fikk møte mange dyktige og engasjerte ansatte. De har slagord: Rus handler ikke bare om rusmidler! Det handler om bolig, jobb eller skole, mestring og kommunikasjon, muligheter for fritidsaktiviteter, relasjonsbygging, grensesetting og mye mer.

Samtidig med oppbyggingen av Senter for rusforebygging ble det bygget flere idrettsanlegg og fritidsaktivitetssentre, og skapt flere arenaer hvor ungdommer kan dyrke sine interesser. Kommunen har forskjellige boliger med differensiert bo- oppfølgingstilbud for vanskeligstilte på boligmarkedet. Et av de fire forskjellige typer boligtilbudene er BO7 – ”bo bra syv dager i uken”. Dette er midlertidige og varige boliger for rusavhengige med heldøgnstilbud – 16 leiligheter til sammen hvor en av disse benyttes til akuttplasseringer fra Sosial vakttjeneste og politiet.

Hovedoppgaven ved bo- oppfølgingen er å bistå personer i overgangsprosessen fra bostedsløs til fastboende, og deretter hjelpe dem til enten å greie å beholde bolig de bor i, eller å skaffe seg sin egen bolig.

Med andre ord: bo- oppfølgingen er en aktiv del av rehabiliteringsprosessen. Det var den helhetlige forståelsen og satsingen på rusforebygging i kommunen som har snudd trenden til det positive.

 

 

 

sosialtjenestenHva har vi lært

Samhandling og samarbeid

Senter for rusforebygging (SFR) i Drammen kommune har til enhver tid rund 500 brukere og ca. 50 ansatte. De har en god kommunikasjon og et godt samarbeid med andre tjenester i kommunen, politi og frivillige organisasjoner. Våre kollegaer fra SFR har fortalt oss at samarbeidet med politiet har blitt virkelig effektivt etter at SFR har fått en fast og lett tilgjengelig kontaktperson i politiet å forholde seg til.

Frivillige organisasjoner bistår med forskjellige arbeidsoppgaver og aktiviteter for mennesker med rusproblemer.

For å sikre samhandling og samarbeid med forskjellige kommunale tjenester ble ”GRIS” – gruppen etablert: GRuppen for Intern Samarbeid i kommunen. GRIS samles regelmessig for å diskutere og fordele oppgaver i forhold til oppfølging av brukere med omfattende hjelpebehov.

Kartlegging, brukerundersøkelse og dokumentasjon

SRF har tatt i bruk forskjellige kartleggingsverktøy for å få oversikt over ulike problemområder i kommunen. Ett av verktøyene vi fikk høre om var ”hurtig kartlegging og handling” (HKH). SFR identifiserte gjennom HKH kartleggingen at flere rusmisbrukere ønsket hjelp til å slutte med misbruk av cannabis. SFR handlet gjennom å ta i bruk et anerkjent avvendingsprogram. Første gruppe har nå gjennomført programmet, og foreløpige rapporter tilsier at det har hatt en positiv effekt for de fleste involverte.

For å identifisere andre utfordringer har ungdommen selv blitt brukt som ”eksperthjelp” gjennom deltagelse i fokusgrupper. Denne formen for kartlegging har gitt SFR en unik mulighet til å få informasjon om det å være ungdom, fra ungdommen selv. Fokusgruppene er en viktig arena for brukermedvirkning, som gir SFR kunnskap til å iverksette gode tiltak for brukerne.

God dokumentasjon av arbeidet som blir lagt ned er en viktig erfaring SFR har gjort seg. I tillegg til å bidra til en økt bevisstgjøring og faglig forankring av eget arbeid, er dokumentasjon viktig for å synliggjøre arbeidet ovenfor den økonomisk bevilgende myndighet.

Gode relasjoner

Til tross for at Drammen kommune er mye større en Sør-Varanger (64 560 mot 9 883 innbyggere)², jobber vi på en lik måte. Vår felles erfaring er – en god relasjon mellom bruker og saksbehandler er det største suksesskriteriet i rusforebyggende arbeidet, men ting tar tid! Sammen med brukere må vi løse mange etiske dilemmaer i hverdagen. Det kan nevnes noen av dem: Hvordan definerer vi ”livskvalitet”? Tar vi utgangspunktet i saksbehandleren sin definisjon, eller brukeren sin definisjon? Hvor er grenseoppgangen på å gjøre noe sammen med brukeren, for brukeren eller ikke gjøre noe? Hvem vet hva som er best for en bruker? Brukeren selv eller saksbehandleren?

Vi har lært mye på denne studieturen. Alle vi som deltok ble inspirerte og har fått styrket vår egen motivasjon til å fortsette å hjelpe mennesker med rusproblemer slik at de kan finne veien til en verdig og meningsfylt hverdag.

På vegne av Sosialtjenesten i Sør-Varanger kommune: Elvira Røst – boligoppfølgingskoordinator og Morten Uhlen – ruskoordinator