v-paro Nav Hjelpemiddelsentral Finnmark og Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse inviterte 10.september til seminar om velferdsteknologi og demens i Vadsø. 27 deltakere fra Øst-Finnmark fikk 6 timer med opplæring, informasjon og presentasjon av velferdsteknologi i sykehjem og boliger. Fra SVK var det 5 personer; ergoterapeuter, sykepleiere og ledere.

 

v doro   Elektriske rullestoler, alarmer, roboter og fjernkontroller: velferdsteknologi kan være så mangt, men har det til felles at de skal være med på å gjøre livet lettere for personer som trenger ekstra hjelp for å klare seg selv i hverdagen.

For mange er det et mål å kunne bli boende hjemme når man blir gammel. Samtidig kan det også bli vanskeligere å utføre hverdagslige aktiviteter jo eldre man blir. Det å ta i bruk tekniske hjelpemidler kan være til god hjelp om man ønsker å bo hjemme, men det kan også oppleves som utfordrende å skulle ta i bruk et helt nytt apparat.

 

v-memoplanner Demente synes ofte det er vanskelig å bruke tekniske ting og apparater som det moderne, vestlige hverdagslivet krever. Det å skulle bruke mobiltelefon og fjernkontroller, det kan lett bli plunder og heft og medvirke til at den demente opplever nok et nederlag. Under seminaret ble det vist frem enklere utgaver av en del hjelpemidler som brukes naturlig i hverdagen. Blant annet elektroniske oppslagstavler, mobiltelefoner og fjernkontroll til TV.

Noen hjelpemidler kan man søke etter og få tildelt gjennom hjelpemiddelsentralen, mens andre må man betale for selv.

 

UHT Finnmark

 

Ta kontakt med Ergoterapitjenesten 78 97 76 21/22 for råd og veiledning eller Demensteamet 78 97 21 76.

 

Fru Paulsens leilighet

Brosjyre Tryggere hjem