Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Skjermbilde MEKPA
Høring/oppstart
Varsel om mindre endring av Kommuneplanens arealdel 2018-2030
I medhold av Plan- og bygningslovens § 11-17 varsles det om mindre endring av Kommuneplanens arealdel 2018-2030, Sør-Varanger kommune, planID: (2030-2004105). Endringsforslaget kan leses her. Frist for innspill er 28.02.20.

 

Rettelsene er i de vedlagte dokumentene markert i gult.

Følgende endringer er gjort:

-          Byggegrense i Jarfjordområdet er justert for å innta eksisterende boliger og fritidsboliger, ved Pandur, Tårnet og Hornholmvannet (se vedlagte kart).

Avstanden til sjø og vassdrag og hensynet til allmennhetens tilgang til strandsonen synes allerede ivaretatt i tidligere behandling av byggverk og fradelinger i de aktuelle områdene. I tillegg kommer de generelle bestemmelsene og avstandsbegrensningene i planbestemmelsene. Byggegrensene i vedtatt kommuneplan kan ikke forklares på annen måte enn at det har vært benyttet feil kartgrunnlag ved utarbeidelse av planen, eller at en foreløpig plassering (under arbeid) har blitt gjort gjeldende uten at plasseringen av byggegrensa var tilstrekkelig kvalitetssikret.

 

-          Det er satt inn en faresone for kvikkleireskred i Vagge i Bugøyfjord (se vedlagte kart). Avgrensningen er satt etter rapport fra skredhendelse i 2014 (Rapport Vagge Bugøyfjord, Multiconsult 2015). Tiltak i område krever geoteknisk undersøkelse og vurdering.

Det er fare for omseggripende kvikkleireskred i området. Det er derfor nødvendig å sette en hensynssone i planen for å sikre at det ikke gjennomføres tiltak i området før det er nødvendig sikret.

 

-          Eiendomsoversikt i Vedlegg 3 LNFR-spredt eksisterende boliger og fritidsboliger i distrikta og uregulerte områder er oppdatert for følgende områder: Gjøkåsen-Kjerringnes, Skrøytnes, Store Holmvann, Brannfjellet-Ospedalshøgda og Midtveis (se vedlegg).

Enkelte eksisterende boliger og fritidsboliger i disse områdene har blitt uteglemt ved utarbeidelsen av Vedlegg 3 i forrige runde. Disse foreslås her inntatt i vedlegget slik at de blir likestilt med annen eksisterende bebyggelse. I tillegg er en hytte (GBN 15/26) som er fradelt etter læren om uendra bruk lagt til lista.

 

-          Eiendomsoversikt i Vedlegg 4 LNFR-spredt eksisterende bebyggelse i ødemarksområder er revidert med at det er lagt til to hytter som er fradelt etter læren om uendra bruk, hhv. GBN 9/1/46 og 32/1/209.

 

-          Planbestemmelsens § 3.2.1 «fradeling av tilleggstomt, jfr. reglene i matrikkelloven» er endret til «fradeling av tilleggstomt inntil 200m2 eller punktfeste for garasjer tillates», dette tilsvarer bestemmelsene i forrige arealplan (vedtatt i 2005).

-          Det er i planbestemmelsene gjennomgående satt like retningslinjer for tomtestørrelse til fritidsbebyggelse til 1,5da.

-          Det er i planbestemmelsene gjennomgående satt like bestemmelser for utnyttelse for fritidsboliger til BRA 90m2, med unntak av fritidsbebyggelse etter Vedlegg 4 LNFR spredt eksisterende bebyggelse i ødemarksområder og ved sjø.

-          Begrensning på uthusets størrelse endret til 50m2, begrensning for høyde settes til 4meter.

-          Eksisterende fritidsboliger innenfor områder avsatt til LNFR spredt boligbebyggelse er gitt samme bestemmelser som øvrige eksisterende fritidsboliger.

Bestemmelsene for fritidsbebyggelse har skapt forvirring for saksbehandlere og søkere og hensikten med endringene er et mere forutsigbart og likt regelverk for hytter. BYA for fritidsbolig er ikke endret, hensikten med endringen er bedre arealutnyttelse og ressursutnyttelse innenfor de samme rammer (ett bygg på 50m2 vs. to bygg på 25m2).

 

-          Det er gjennomgående satt inn en bestemmelse om hensynet til dyrkbar jord.

Dette er en presisering av gjeldende regelverk og praksis for behandling etter jordlova.

 

-          BYA for spredt næringsbebyggelse er økt til 700m2.

Dagens utnyttelsesgrad samsvarer ikke med næringslivets behov, for å gi næringslivet litt mere framtidsretta rammer foreslås utnyttelsesgraden økt fra 500 til 700m2.

 

-          Det er satt egen retningslinje for oppføring av snøskutergarasjer i nærheten av snøskuterløyper. Dette for bruk i eventuelle dispensasjonsbehandlinger etter pbl. kapittel 19, eller byggeområder som åpner for dette.

Etterspørselen etter snøskutergarasjer har økt de siste år og det er behov for rammer for slik utbygging. Det er ønskelig at snøskutergarasjer oppføres i rekke og ikke settes opp enkeltvis. Områdene rundt løypestart er begrenset og det vil være et knapphetsgode (tilsvarende naustområder).

 

-          I plankart og bestemmelsene og vedlegg 1 er boligområde på Elvenes gitt nytt feltnavn (B37), da feltnavnet (B27) allerede var brukt på Jakobsnes.

-          Området ved Vigørveien er gitt feltnavnet B20 i plankartet.

Oppdatering av feltnavn anses som retting av småfeil i plandokumentene og vedlegges ikke.

Dokumentene finner du her:

2004105_PLANBESTEMMELSER KPA 2018-2030 ME2020.docx PDF document ODT document

2004105Vedlegg 3_LNFR Eksisterende Boliger og Fritidsboliger i Distrikta og Uregulerte områder KPA ME2020.docx PDF document ODT document

2004105Vedlegg 4_LNFR-Spredt Eksisterende Bebyggelse i Ødemarksområder og ved Sjø KPA ME2020.docx PDF document ODT document

Pandur-Tørrnes ME KPA290120.pdf

Tårnet-Sandbukten ME KPA290120.pdf

Hornholmvannet ME KPA290120.pdf

Vagge-Bugøyfjord ME KPA290120.pdf

 

Evt. uttalelse/merknader sendes kommunens postmottak per e-post: postmottak@svk.no, eller Sør-Varanger Kommune, postboks 406, 9915 Kirkenes.

 

Vennligst oppgi vår referanse: 20/284

 


Høringsperioden er nå avsluttet, det er derfor ikke lengre mulig å gi uttale på denne planen.


Uttale til saken


Uttalen blir synlig nedenfor og registres i kommunens sak- og arkivsystem. Uttalelser som inneholder sjikane og personangrep vil bli slettet.

Ønsker du at din uttale ikke skal vises på denne nettsiden?

Huk av i boksen «Send skjult uttale» og fyll ut skjemaet under