Kommuneoverlegens vurdering er derfor at vi pt. ikke har noen pågående influensaepidemi i Sør-Varanger kommune etter en liten oppblomstring tidlig i august.

Det vi derimot har fått fastslått gjennom prøvetakning er at vi har høstens første ordinære runde med forkjølelse pga et helt vanlig og uskyldig forkjølelsesvirus.
De som blir syke av dette viruset får gjerne lett feber noen dager, har generelle forkjølelsessymptomer med noe redusert allmenntilstand i 3-4 dager før de føler seg rimelig friske igjen.
Med den kunnskapen vi nå har om smittesituasjon i kommunen finner ikke kommuneoverlegen lengre grunnlag for å oppfatte enhver person med forkjølelsessymptomer og feber over 38 som å ha Svineinfluensa. Kommuneoverlegens vurdering er derimot at det mest sannsynlige, med dagens smittesituasjon i kommunen, er at det IKKE er influensa, men en helt ordinær forkjølelse som har rammet den syke.
Influensa skal fortsatt mistenkes der pasienten har et raskt innsettende sykdomsforløp, høy feber, uttalte allmennsymptomer, har vært i nær kontakt med personer som har fått påvist svineinfluensa eller at pasienten nylig er hjemkommet fra land eller områder hvor influensapandemien nå herjer. Disse anbefales å ta kontakt med legetjenesten for råd og veiledning som tidligere. Pasienter i risikogruppene (Hjerte- og lungesyke, gravide, diabeteikere, andre med svekket pustekapasitet pga sykdom) bør som vanlige ha en lavere terskel for å kontakte helsetjenesten når de blir forkjølet med redusert allmenntilstand og feber.
Praktiske konsekvenser av denne vurdering:
  • Det er pt. ikke lengre et generelt grunnlag for å pålegge personer med forkjølelsessymptomer og feber over 38 syv dager isolasjon med fravær fra jobb, skole eller barnehage.
  • Kjenner personen seg frisk, er feberfri og i rimelig god allmenntilstand etter noen dager med forkjølelse, er det helt greitt å møte på jobb,skole eller i barnehage i tråd med kommunens ordinære retningslinjer for syke barn i barnehager og skole.
  • Fortsatt gjelder de 3 H-ene: Hold deg hjemme så lenge du kjenner deg for syk til å arbeide, Hostehygiene, Håndhygiene. Disse enkle tiltakene vil begrense både smitte av ordinære forkjølelsesvirus og evt. influensa.
     
Når og i hvilket omfang vi vil bli truffet av svineinfluensapandemien i Sør-Varanger er ikke mulig å forutsi. For øyeblikket er situasjonen ganske rolig også på landsbasis. Dette  er positivt ved at mulighetene for å få iverksatt vaksinering før det store sykdomsutbruddet evt. kommer øker. De første vaksinene forventes å bli sendt ut i begynnelsen av oktober og vil bli fordelt i hht. nasjonale prioriteringer. Fortsatt er den nasjonale strategien å forsinke utbruddet av svineinfluensa mest mulig, slik at befolkningen gjennom vaksinering får styrket sin immunitet og færre av oss vil bli syke eller få et lettere sykdomsforløp når pandemien rammer Norge. Kommuneoverlegen i samarbeid med allmennlegetjenesten følger utviklingen i Sør-Varanger nøye og vil raskt kunne komme tilbake med nye anbefalninger og skjerpede krav når vi ser at situasjonen endrer seg.