Som ordfører i Sør-Varanger Kommune – Madd’-Varjjat Gieldda – e det  en stor glæde å få gratulere dokker med samefolkets nasjonaldag

Vi står her – midt i det eldste Sæp’mi, i den yngste delen av Norge.

Mye kunne vært sagt om korsen storsamfunnet har behandla den samiske befolkninga. Det e ikke nokka vi kan være ubetinga stolt av.

Æ vil derfor, på vegne av Sør-Varanger kommune, beklage den urett, den fornorskning og for den manglende tilrettelegging som Sør-Varanger Kommune har vært en del av.

Vi har imidlertid i dag, i 2016, gode planer for utvikling og bedrede forhold for samene i kommunen. Vi ønsker å etablere et fast utvalg for samiske saker, og det vil vi gjøre i et tverrpolitisk samarbeid. Målet er at dette utvalget skal ha et overordna ansvar for samiske saker.

Sør-Varanger kommune skal jobbe systematisk med å forbedre samiskundervisningen, og legge til rette for at også de som ønsker opplæring på samisk skal få den muligheten. Vi tar Fylkesmannens tilsynsrapport på alvor, og har også tro på at et Samisk Utvalg vil bidra til å bedre situasjonen for samiske barn og ungdom sin opplæring.

Vi vil også bruke dette som et utgangspunkt for å etablere samarbeidsavtale med Sametinget. Sametinget kan være en viktig part i arbeidet med å styrke det samiske arbeidet, både på oppvekstsektoren, språk, kultur og næring. De fleste bygder utenfor Kirkeneshalvøya er allerede med i Sametingets virkemiddelområde for næring.

Vi arbeider allerede med noe svært spennende – en prosess som har pågått i mange år, men som nå kan finne sin løsning.

Æ snakke om Sør-Varangers store billedkunstner, den eneste samen og den eneste Sør-Varangerværing som har hatt utstilling på Nasjonalgalleriet – og etter mitt syn en punker i sin tid – JOHN ANDREAS SAVIO.

I mange år har Saviomuseet arbeidet for å få tak i den største private samlingen som finnes, og som befinner seg på Østlandet. Museet har nå kommet svært nært å få overta denne, og vi jobber nå hardt for å realisere dette. Denne samlingen vil bety et enormt løft for Saviomuseet og for Sør-Varanger, som en hovedstad for kunst i både Barentsregionen, Sæp’mi og Nordkalotten.

En stor samling krever også stor plass. Vi vil derfor se på mulighetene for å få Saviomuseet i et eget bygg, og disse planene er slett ikke nye. Det gode arbeidet som er gjort, kan bygges videre.

Dette vil utvilsomt styrke Saviomuseet, som har potensial til å utvikle seg til et nav i samiske aktiviteter i kommunen. De har allerede utviklet opplæringstilbud til skolebarn, og det vil være viktig å styrke språk, kultur og næringer.

Sør-Varanger Kommune ser også frem til at Østsamisk museum kan åpnes, uten at vi har fått noen dato for dette. Det er mange som venter på det, og en åpning av museet gir så mange muligheter for å vise frem den unike kulturen. Det vil også gi muligheter til gjennomføring av flere aktiviteter som språkkurs, duodjikurs, samlinger og samvær.

Joikeprosjektet er av stor betydning for barn og unge som vil lære seg samisk. Innlæring gjennom musikk og sang, introduksjon av samekofter og tilbehør er bare noe av det prosjektet jobber med for å styrke samisk identitet. Vi må sikre at dette blir noe varig, og som kan deles med andre områder. Anne Marie Kjeldsø har gjort en fantastisk innsats og har mange andre med seg i dette arbeidet. 250 barn i barnehager og skoler er med på dette – hver prosjektuke!

Vi skal jobbe videre, og ta vår del av ansvaret for at Grunnlovens § 108 oppfylles:

Det påligger statens myndigheter å legge forholdene til rette for at den samiske folkegruppe kan sikre og utvikle sitt språk, sin kultur og sitt samfunnsliv.

Vi har ikke mange institusjoner og organisasjoner, men Samisk Foreldrenettverk er inne i sitt 11. år, og står på for barn og unge. Vi har næringsorganisasjoner som Sør-Varanger Sjølaksefiskarlag, som ivaretar og lærer bort tradisjoner, og som er et talerør også nasjonalt. Sør-Varanger Sameforening, Samisk salmesanggruppe, Reinbeitedistrikter og private ildsjeler er det som bærer det samiske Sør-Varanger videre.

 

Ha en fortsatt fin feiring!