At årets høst, inkludert oktober måned, har vært svært mild, er det ingen tvil om og enkelte har sagt at denne høsten må være den mildeste noensinne. Hver gang vi opplever en mild høst viser eldre folk gjerne til frigjøringshøsten 1944 da finnmarkingene heldigvis var velsignet med en mild høst som utvilsomt også redda liv for husløse og evakuerte finnmarkinger. Men det blir som sommeren 1960-, "Somrenes sommer", som er blitt slått mange ganger som århundrets varmeste.

 Høsten 2011 føyer seg sannsynligvis inn som den tredje varmeste etter 1940, med en snittemperautar på 3.6 grader, 3,3 grader over normalen. Men det var varmere i oktober både i 1987 og 2007. I 1987 falt den første snøen i Kirkenes 23. oktober, mens snøen i år kom 1. november. Da var vinretninmga den rette og lavtrykket hadde lagt seg til ute i Nordishavet.

 

første snø  1 nov  2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi som har bodd her ei stund har uansett latt oss forundre over at man i slutten av oktober kunne se det blomstre i hager og bed. 

 25. oktober blomstret valmuen hjemme hos undertegnede samtidig med at stemorsblomster i ei trafikkøy på Haganes sto i full blomst.

valmuer  25 oktober

 

 

 

 

 

 

 

 

 

blomster i oktober

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Også nedbøren var langt over normalen. På Svanvik faller det det normalt 37 mm. nedbør i oktober, men i år falt det hele 73 mm. Varmest var det den 16. med 8.8 gr., mens det var kaldest 9.oktober med minus 1 grad.    

Vanligvis har skiløperne hatt mange turer på ski på denne tiden av året, men klimaforandringene gjør at barmarkstreninga forlenges til løpernes store forargelse.

benk rådhuset

Snøfallet 1. november kan synes å være forbigående da det er meldt mildere vær igjen. Da forsvinner snøen på denne benken foran rådhuset , slik at den igjen innbyr til slenge baken nedpå.

Særlig fristende med våt høstsnø var det uansett ikke den første novemberdagen A.D. 2011.