Før foredraget vil Eldrerådet i Sør-Varanger holde appell og det blir orientering om Den kulturelle spaserstokk. Sangkoret Fossekallen vil underholde og det blir også bokutstilling, taffelmusikk, loddsalg og enkel servering.

Om foredraget: Sør-Varanger ble eget tinglag (lensmannsdistrikt) i 1856, egen kommune i 1858 og fikk egen kirke i 1862. Kirkenes ble med dette administrasjonssenter for herredet, et merkelig samfunn med kirke, prestegård, klokkergård, doktorgård, kjøpmannsgård og et ubemannet kommunehus, i tillegg til lensmannsgård på Elvenes. Vanlig sentrumsbebyggelse og allmuebefolkning fantes ikke, bortsett fra tjenerskapet tilknyttet de nevnte gårdene.Kirkenes var likevel et møtested som folk fra distriktene omkring strømmet til ved gudstjeneste, valg, ting og ved alle andre begivenheter.

Gjennom gamle bilder og gamle brev vil Wikan prøve å gi en skildring og beskrivelse av dette underlige samfunnet, som ble så til grader forandret ved industriens inntog fra 1906 og utover. Det meste av det materialet han har funnet fram til, har aldri tidligere vært fremført.


Program

Samfunnshuset, Kirkenes 1.oktober kl 11-14

Kl. 11.00 - 11.15: Eldrerådet i Sør - Varanger, en viktig funksjon v/ nestleder Rolf Arvola

Kl. 11.15 - 11.30: Bokutstilling og orientering om Den Kulturelle Spaserstokk v/ virksomhetsleder Hildur Eikås

Kl. 11.30 - 11.50: Fossekallen, sang

Kl. 11.50 - 12.50: Servering m/ taffelmusikk og loddsalg

Kl. 13.00 - 14.00: Kirkenes før industriens inntog, foredrag av Steinar Wikan

Den kulturelle spaserstokkenAvslutning v/ Rolf Arvola

Arrangementet er i samarbeid mellom Sør-Varanger eldreråd, pensjonistforeningene i Kirkenes, Pasvik og Neiden samt Sør-Varanger bibliotek og Utviklingssenter for hjemmetjenester, avd Finnmark. Finansiert gjennom prosjektmidler fra Den kulturelle spaserstokk.