For to år siden søkte psykisk helsetjeneste i Sør-Varanger kommune prosjektmidler i Helse og Sosialdirektoratet for et interkommunalt prosjekt innen psykiatri i Øst Finnmark. På den tiden ble Omsorgsboligen for mennesker med langvarige psykiske lidelser bygget og tatt i bruk i Kirkenes. Det er kun 9 leiligheter der og vi som jobber i tjenesten så tydelig det store behovet for boliger til vår brukere.

 Vi vet at ansatte i psykiatriske enheter i de små kommunene i Øst Finnmark sliter mest, og føler seg ganske alene med de ”tunge” sakene. Det er ikke alle kommuner som har omsorgsboliger for psykisk syke eller mennesker med alvorlige rusproblemer, men alle kommuner har erfaring med dette feltet. Så vi fikk en idé om å skape et netteverk innen psykiatri og rus i Øst Finnmark hvor både vi som jobber med psykisk syke mennesker og rusavhengige, og våre brukere kunne få en arena hvor vi kan møte hverandre, veksle erfaringer og lære av hverandre.
 
Psykisk helsetjeneste i Sør Varanger fikk bevilget penger til dette prosjektet, og 1.februar 2008 ble prosjektleder ansatt og startet et 3-årig interkommunalt prosjekt innen psykiatri i Øst Finnmark. Prosjektet har et langt navn: ”Koordinering av boligsosiale tiltakk rettet mot omsorgsboliger for mennesker med langvarige psykiske lidelser/ dobbeltdiagnoser i Øst Finnmark”. Målet for prosjektet er å bidra til at psykiske syke og rusavhengige mennesker kan få økt sin sosiale kompetanse og styrket sitt sosiale nettverk, samt kompetanseheving hos ansatte av psykiske helsetjenester i Øst Finnmark.
Prosjektet får god støtte hos Fylkesmannen i Finnmark.
 
I juni 2008 hadde vi et interkommunalt oppstartmøte og siden har vi hatt flere interkommunale seminarer hvor alle 7 kommunene i Øst Finnmark var godt representert. I desember 2008 hadde vi et felles interkommunalt dags - seminar for både ansatte og brukere med tema: ”Mestring og kunst”. Seminaret var i Vestre Jakobselv i trivelige omgivelser på et gammelt, nyrestaurert fiskebruk ”Pikkuskitsi” som er laget om til et flott selskapslokale og Bed & Breakfast. Det var 40 deltakere til sammen og vi har fått mange gode tilbakemeldinger med sterke ønsker om å arrangere flere slike seminarer.
 
Nå er vi ferdig med å planlegge et nytt interkommunalt seminar. Den gangen skal det avholdes på Neiden Hotel og temaet er: ”Å være sjef i eget liv”. Vi har invitert to foredragsholdere, Åge Driveklepp fra Mental Helse Finnmark og Gunn Anita Vang som er daglig leder i selvhjelpsenteret ”Stiftelsen Link Lyngen.” Begge to har personlig erfaring i å være syk, og begge to vil dele sin erfaring om veien tilbake til livet samt informere om brukerorganisasjonene de er ledere for.
 
Vi har god plass i møtelokalet og inviterer på seminaret alle som er interessert i temaet. Det er ingen seminaravgift og kun to forpliktelser – meld deg på og møtt opp! Påmeldingen til prosjektleder Elvira Røst på e-mail: elvira.rost@sor-varanger.kommune.no , Psykisk helsetjeneste, Sør-Varanger kommune
 
Påmeldingsfristen er 9. juni 2009.