Etter krigen har det bygd seg opp et meget stort og plasskrevende arkiv på bygg-og eiendomssaker i kjelleren på rådhuset. I tillegg har det vært ressurskrevende å finne fram i hektiske perioder.

Nå skal det bli mye lettere å finne fram uten å måtte lete i kjelleren. Denne uke, fra tidlig morgen til sene kvelden har ivrige rådhusansatte fordelt og pakket tusenvis av gamle dokumenter, kart og eiendomspapirer for sending til Esbjerg i Danmark.

pakking av arkivsaker for skanning

 

 

STOR JOBB:Anja Hansen, Elisabeth Mietinen, Inga Tamosaityte (stående) og Evy Trøite har vært blant dem som har jobbet sent og tidlig med å pakke dokumenter.

 

 

 

 

 

 

Prosjektansvarlig for digitaliseringa av arkivet, Egil Ramberg, er glad for at man nå bygger opp et kommunaklt digitalt arkiv.

- Nå kan man med et par tastetrykk finne fram til dokumentet en søker . Vi starta med det gamle planarkivet og gamle papirkart som ble digitalisert, og vil nå utvidet tilbudet til å gjelde byggesaker, landbruk og ulike eiendomsaker.Etterhvert satser vi også på at alle våre brukere ved hjelp av gårds og bruksnummer skal kunne gå inn på Min side og få alle opplysninger, inklusive tegninger over huset , de måtte trenge.Dette arbeidet vil være svært rasjonaliserende, understreker han.

egil ramberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Når alt er gjort klart vil man også kunne finne fram til alle dokumenter og vedtak og reguleringsplaner.

Anja Hansen (t.v) og Elisabeth Mietinen var blant dem som hadde en stri tørn med å klargjøre skannelasten til Danmark, og de ser fram til at den støvete iobben er over, der de henter fram enorme papirmengder, som etterhvert skal til IKAST, det interkommunale arkivet for Finnmark i Lakselv.

anja hansen og elisabeth mietinen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arkivsjef Janne Steinmo og Evy Trøite gleder seg nå til å kunne hjelpe brukerene uten å måtte springe trappene opp og ned. Duoen forteller også entusiastisk om det som i sørvarangersammenheng er gamle dokumenter.

evy trøite og janne steinmo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 - Vi kom over ei tinglysning fra 1938, som overlevde krigen der nesten alt ble flammenes rov, og det er for historisk å regne, mener Trøite.

gammel dokumnet