tannhelse  Munnen regnes som et ”privat” område og det kan være vanskelig å tilby eller be om hjelp til munnstell. Stadig flere har egne tenner og ønsker å beholde sine tenner livet ut. Ved økt kunnskap og daglig munn- og tannstell, vil flere kunne beholde tennene sine og forebygge sykdom og skade i munnhulen.

 Helsedirektoratet har tildelt UHT Finnmark kr. 225.000 til et prosjekt der målet er å utvikle effektive opplæringsverktøy for pleiepersonell. Det inkluderer å utforme gode og effektive rutiner for pleien de gjør hjemme hos brukerne av tjenesten. Mange verktøy finnes i dag og prosjektet går blant annet ut på å samle disse, samt utvikle nye ved behov.

Hovedmålet er å utvikle en Munn- og tannhelsekoffert, kofferten skal lages, testes og kvalitetssikres her i kommunen før den spres for videre uttesting i Finnmarkkommunene. Hvis vi kommer frem til et godt produkt vil Helsedirektoratet bistå med midler til produksjon og distribusjon til alle landets kommuner.

UHT Finnmark samarbeider med hjemmetjenesten i Sør-Varanger kommune og Finnmark Fylkeskommune ved Tannklinikken i Kirkenes i dette prosjektet.

Kathrine P. Strønen Prosjektleder Utviklingssenter for hjemmetjenester