Fredag 16. mars blir det utstillingsåpning av duodjiprodukter på Sør-Varanger Bibliotek. Dagen etter blir det NM-Cup i Reinkappkjøring på Førstevann. Det er Karasjok Reinkappkjørerlag sammen med Samisk Idrettsforbund som står for arrangementet. Samme dag  arrangerer Sør-Varanger menighet  åpent seminar på Grenselandmuseet om kirka og fornorskingen av Nordområdene. Foredrag blir det også tirsdag 20. mars ved Mia Krogh på Grenselandmuseet. Hun skal snakke om det mangfoldige samiske Varanger.

For ungdom blir det  duodjikurs på Basen mandag og tirsdag.

​I barnehagene blir det samisk uke ved Berit Alette Mienna.

Det blir også lagt opp til et møte om joik. Er det interesse for joikekurs i Sør-Varanger kommune. Følg med på sosiale medier om dag tidspunkter.

Det blir også arrangement på Äʹvv Saaʹmi muʹzei  i Neiden. Tirsdag 13. mars blir det presentasjon av Skoltesamisk minnebank ved Giellagasinstitutte (står ikke på programmet) og torsdag blir det presentasjon av skoltesamiske håndverkstradisjoner ved Venke Tørmænen. Torsdag blir det dessuten utstillingsåpning av av del 2 av Bente Gevings utstilling, Ringen. Dette skjer på Terminal B.

Ressursgruppa er veldig stolt av bokkingen av Mari Boine m band til samefestivalen. Boine fikk nettopp spelemannsprisens hederspris og har tidligere vunnet spelemannsprisen i åpen klasse tre ganger. Skal du få med deg denne begivenheten så nøl ikke med å kjørp billett, noe som kan gjøres på Aurora Kino eller www.aurorabillett.no.

Ressursgruppa for Samefestivalen består av komiteen for Samefolkets dag og representanter fra  Saviomuseet, kulturskolen, biblioteket og allmenn kultur. Samefestivalen finansieres blant annet gjennom festivalstøtte fra Finnmark Fylkeskommune.