I årene som er gått siden man flyttet startdatoen for sjølaksefisket til 1.juni har enkelte fiskere drevet et forskningsbasert forsøksfiske i Sør-Varanger. Fra 15.mai har seks sjølaksefiskere fra Bugøynes i vest til Småstrauman i øst drevet et slikt fiske. Mye vind og tung sjø har hindret fiske ved at fiskerne rett og slett ikke fikk ut garna. Steinar Magnussen i Jarfjord har hatt to bruk ute ved Småstrauman og han kan melde om variabelt fiske den tida han hadde garna ute. Forsøksfiskerne fisker fra mandag kl.18 til fredag kl.18, i motsetning til det ordinære fisket som starter mandag kl.18, men slutter torsdager kl.18.

laks steinar magnussen

Magnussen er en av kommunens fiskere som er viktige aktører i prosjektet Kolarctic Salmon, som har som mål å bidra til å bevare sjølaksbestanden i Barentsregionen. Våre naboland Finland og Russland er også med på prosjektet.

 Under fisket bruker man langt større masker enn under ordinært fiske, og fiskerne må veie og måle laksen samt ta skjellprøver av hver laks de får.

- Det er jo litt ekstrarbeid, men hvis det kan bidra til at bestanden forsterkes er det jo bafre positivt, hevder Magnussen, som har fisklet laks i sjøen siden midten av 60.tallet.

 

- Jeg regner med at vi får en god sesong i år også, og faktum er at jeg får langt mer laks nå enn på 60-tallet. Mye av årsaken til er selvsagt at det idag kun er brøkdelen bruk som kjemper om laksen. Vi er stort sett bare gamlinger igjen, så jeg frykter at dette fisket bare dør ut, sier han til svk.no

Prisen på laksen ligger på 80 kroner kiloen for alt over tre kilo, og som vanlig på denne tida er det lite smålaks. Prisen vil erfaringsmessig gå litt ned for dersom fisket blir godt. iallefall for laks i prisklassene under storlaks (7+). Øvrige klasser er 5-7, 3-5 og under tre kilo.