Som rådmannen tidligere har varslet, fremkommer budsjettoverskridelsene i all hovedsak innenfor tjenesteområdene omsorg og oppvekst og knyttes i all hovedsak til merutgifter lønn. De utfordringene kommunen har innenfor omsorgstjenestene, som blant annet har medført midlertidig åpning av flere sykehjemsplasser, gjenspeiles i overskridelsene. Innenfor oppvekst skyldes merforbruket økt behov innenfor spesialundervisning.

Pensjon er som budsjettert og utgjør en utgift på vel 65,6 mill.kr, en økning på hele 6 mill.kr fra 2016. Merinntekter fra sykelønnsrefusjon 6,0 mill.kr bidrar til dekning av økte vikarutgifter. Skatteinntekter og rammeoverføringene ble om lag 7 mill.kroner høyere enn budsjettert. Rente og avdragsutgifter er i henhold til budsjett og utgjør vel 58 mill.kr.

Det negative driftsresultatet underbygger nødvendigheten av en omstilling i kommunen for å unngå en eskalering av underskuddssituasjonen i årene fremover. Det er varslet strammere økonomiske rammer for kommunesektoren, noe som sammen med igangsatt investeringsløft i skolesektoren, eldrebølgen og usikre eiendomsskatteinntekter, krever ytterligere fokus på kommunens økonomi og tjenestenivå både for inneværende år og i årene fremover.    

Det detaljerte regnskapet vil blir offentlig tilgjengelig etter revisjonens behandling.